onsdag 15 mars 2017

Tankar om HM

Idag tog vi en smäll till i HM. Jag ligger just nu på en liten förlust men det ser inte ljust ut och det kliar i fingrarna att byta till något annat. Men då gäller det att komma ihåg varför jag sitter i HM från början:


  • Om HM slutar fokusera på sin butiksexpansion och styr upp sin online-del så kan de lätt bli väldigt trevlig att äga HM.
  • HM öppnade ca 10% fler butiker i år, därför förväntar sig alla 10% ökning av försäljningen. Dock är det osannolikt att en ny butik presterar 100% efter endast ett år på en ny marknad. De måste hinna etablera sig.
  • Med kalendereffekten så sjönk inte försäljningen med 1% utan ökade med 3%. Estimatet var mellan 5-8% upp. Alltså en besvikelse men inte så mycket som man kan tänka sig.
  • VD och ledningen meddelade en ny strategi för 2017-2018 under årsmötet i februari. Aktieägarna blir besvikna då lite har hänt efter en månad.
  • Jag säger inte att HM vänder idag. Har vi otur kan den var ner och nosa på 200-220 innan den rycker up sig. Men kom ihåg att man då köper ett växande bolag, utan lån, som aldrig har sänkt utdelningen med 4.875% direktavkastning. 

Jag har tagit en smäll i HM också men påminner mig om varför jag köpte den och inget fundamentalt har ändrats. Då sitter jag still i båten och ser framför mig mer uppsida än nersida.

2 kommentarer:

  1. Jag resonerar ganska precis som dig. Besvikelse men inte oväntad. Tar tid att vända skutan. Ökar lite lugnt men också inställd på att vi kan fortsätta ned ytterligare lite och att det kan ta månader innan det vänder.

    SvaraRadera
  2. Jag har så mycket HM jag vill ha just nu. GAV på runt 250kr. Närmar vi oss 200 kan jag dubbla.

    Lycka till där ute!

    SvaraRadera