fredag 16 december 2016

Farväl till Preffar

Det är fantastiskt hur mycket man lär sig av att aktivt förvalta sina pengar. När jag körde igång med min utdelningsportfölj så såg jag stora möjligheter i Preffar. Kvartalsvis utdelning, starka underliggande tillgångar och historiskt positiva grafer. Vad fanns det inte att gilla?

Jag investerade då framförallt i Akelius och SAS Preferensaktier och såg fram emot att få betalt varje kvartal och se hur de ökar i värde.

Nu ett halvår senare så har båda tappat i värde och trots utdelningar så har jag tagit en viss förlust i dessa instrument. Ett stigande ränteläge, en het aktiemarknad och en låg handelsvolym har fått investerare att vandra från preffar till stamaktier med hög avkastning så som bankerna, fastighetsföretagen och telekom branchen. Jag ser därför inget i preffarna som får mig att känna mig säker och jag har valt att gå vidare.

Jag behåller dock SAS Preffen ett tag då den precis har nått guldgränsen på 525. Jag äger ett mindre antal aktier och ligger kvar där för att se vart det kan ta va vägen.

Lärdomen här är att om något ser för bra ut för att vara sant, med 9.4% utdelning med en statlig backare, så är det nog också det. Inget varar för evigt.

2 kommentarer:

  1. Jag har länge varit kluven till preffar men har nu köpte ett litet innehav i Akelius. Har dock köpt dem nyligen och merparten efter räntehöjningen varför de endast är ner 1,5 procent än så länge. Blir spännande imorgon att se om Akelius vänder upp kortsiktigt igen och har bottnat eller inte. TA pekar på det efter en "hammare" efter en längre tids nedåtgående trend.

    Tror dock generellt man ska vara mycket försiktig med preffar då de saknar utdelningstillväxt och som du skriver snabbt kan bli en dålig affär om kursen sjunker (till exempel till följd av räntehöjningar). Akelius är undantaget för mig eftersom jag ser den som en köp och behåll.

    SvaraRadera
    Svar
    1. De flesta preffarna på Stockholmsbörsen är säkra investeringar i det att de kommer att dela ut. Dock så är det precis som du säger gällande utdelningstillväxt att det gör dem mindre intressanta.

      Nog finns det ett utrymme för preffar men ta Akelius t.ex med ca 6.5% utdelning. Enda sättet att garantera detta är att aktien står i samma kurs om ett år. Har den gått ner 1.5% så har du bara avkastat 5% totalt. Vilket i linje med de flesta svenska banker, som dock både kan höja utdelningen och öka i värde.

      Akelius Pref är dock intressant då den handlas under inlösen och då det är enda sättet att komma åt Akelius som företag. Dock äger jag hellre Castellum eller Hemfosa då jag tror att det dom saknar i utdelning återfinns i utveckling.

      SAS Preffen är annorlunda. Jag köper den vid 525 eller mindre och håller pengarna där så som en plånbok för IPOS och andra köp. Istället för att låta pengarna sitta på kontot bara. Hittills har det fungerat okej.

      Radera