söndag 8 januari 2012

En prova på portfölj

Har under den senaste tiden funderat mycket på så kallade "Prova på portföljer" alltså portaler eller program där man kan handla och investera med påhittade siffror istället för sitt eget kapital. Ett sätt att helt enkelt få en känsla för marknaden innan man börjar.

Att köra en seriös Prova på portfölj är ett steg som jag förväntar mig att ta innan jag kör igång med min Day Trading, mest för att helt enkelt lära mig tempot i marknaden. Därför har jag kollat upp några stycken olika alternativt. Idealt vore dock om Avanza eller Nordnet kunde arrangera ett test-konto. Något som säker är möjligt men jag inte har kollat upp nog mycket.

De jag har provat är Google Finance, Financial Times, CMC Markets, Bloomberg Mobile (okej inte riktigt en portfölj men du kan skriva in egen information) samt Dagens Industris portfölj.

Den simplaste modellen skulle antagligen vara CMC Markets då hela plattformen känns som om den är tagen från ett tv-spel. Man kan klicka köp och sälj och se några utvalda grafer. Dock gav jag antagligen inte plattformen så mycket engagemang som jag skulle kunna då jag har som metod att undvika hävstänger tills jag vet vad jag gör. CFDer är alltså inget som intresserar mig och är tyvärr det enda CMC Markets, Plus 500 och IG Markets erbjuder. Värt att nämna är dock att CMC Markets endast gav mig en vecka att prova deras instrument.

Financial Times och Dagens Industri har dock två riktigt bra prova på portföljer man kan sätta upp. Båda två anser jag vara lättöverskådliga och framförallt kan man få all bolagsinformation och ofta press releaser och nyheter anknyta till de aktier och varor du spekulerar i. Dock måste nämnas att DI givetvis är bättre för den trader som handlar på den svenska marknaden och FT är bättre om du håller dig utanför Sverige. Men jag rekommenderar dem båda starkt.

Den jag har använt mig mest utav dock är Google Finance som är väldigt lätt att sätta upp direkt från ditt Googlekonto och har lättöverskådliga grafer och då jag framförallt baserar min handel på marknadspsykologi så har Google Finance den bästa källan för nyheter gällande alla aktier. Saknar några finansiella instrument för analys men inget man inte kan göra själv med en miniräknare och en linjal. Google Finance kan vara lite krånglig att förstå sig på i början dock.

Starta en portfölj redan idag och lägg till de aktier du tror på, sen är det upp till dig att läsa av bäst du vill. I somras gjorde jag en portfölj som bara innehöll "oetiska" aktier, ett ämne jag kommer gå in på mer senare och det var intressant att se hur den rörde sig under krisen i somras, riskfritt och förvånansvärt bra resultat.


3 kommentarer:

  1. Även om CFDer och även ex. OMX-terminen har hävstång så betyder det inte att man måste utnyttja den. Om du ex. har 100k i din depå så kan du ju ta positioner med värde av max 100k. Finns inget som säger att man måste ta positioner som är värda 1 miljon även om det går med CFD. OMX-terminen har säkerhetskrav 20% men en termin är värd 100k. Så det är alltså bara att köpa 1 termin istället för 5 om man vill hålla sig till noll i hävstång i relation till sitt tillgängliga kapital.

    SvaraRadera
  2. Varför använder sig inte alla Day Traders av CFDer då? Det är väl minst sagt ett användarvänligt system? För att inte tala om att du kan handla precis allt, hur du vill, på en och samma plattform?

    SvaraRadera
  3. Tror det finns lite alla möjliga orsaker till det men ex. så sätter CFD mäklarna sina egna spreadar och de kan justera priset som de vill. även om index står i 1002 så kanske CFD mäklaren sätter sitt till 1002,50 för att tjäna lite extra. Säger inte att alla mäklare gör så men spreadarna är olika bra hos olika mäklare. Sen så när man inte handlar med det faktiska instrumentet så är man ju inte direkt med och påverkar orderflödet även om mäklarna säger att de tar position på marknaden men jag vet inte exakt hur snabbt detta sker. Eller om de nettar positionen internt, om det ex. finns en köpare och en säljare samtidigt så tar de ju i princip ut varandra och då behöver ingen position tas förrens någon av dessa stänger sin position. Sen har man ingen avslutsticker så du kan inte köra "tape reading" på aktier eller index. Man vill gärna kunna se exakt hur många avslut, hur stora de är och på vilka nivåer det sker. Det är man i blindo för hos CFD mäklarna. Finns säkert annat som jag inte tänkt på. Jag håller mig iaf till att trada det faktiska instrumentet. Tycker inte CFD är så kul. Sämre handelsplattform också. Även om inte Infront är världens bästa program så fungerar det oändligt mycket bättre än ex. CMCs browser trading.

    SvaraRadera